Luxace patelly (PL)

12.01.2006 10:00

Informace pro chovatele a majitele tibetských teriérů

(napsala E. Pravdová)

Patella neboli kolenní čéška je důležitá část kolenního kloubu zadní končetiny, upínají se na ni svaly natahující koleno. Luxace patelly (čéšky) je onemocnění, které způsobuje vykloubení kolena, a tím problémy s pohybem. Těžší případy mohou být pro psa dost bolestivé. Luxace čéšky může být dědičná nebo následek zranění, případně nedostatečné kloubní výživy v době růstu.

Spontánní luxace patelly je děděna polygenně, tj. více geny. Proto také mohou existovat různé varianty špatného vývoje kolenního kloubu a různé příznaky. Klasifikuje se několik stupňů postižení:

    0 – čéška nemůže být luxována (zdravý kloub)
    1 – manuálně může dojít k luxaci patelly, ale sama se hned vrací zpět
    2 – čéška se vykloubí samovolně, ale je schopna návratu zpět
    3 – čéška je vykloubena trvale, je možné ji vrátit manuálním tlakem, ale hned opět luxuje
    4 – čéšku nelze vrátit zpět ani manuálně

Klinické příznaky jsou různé podle stupně postižení. Při stupni 1 jsou příznaky minimální a mohou uniknout pozornosti majitele. Pes může jen občas nadlehčit zadní nohu či zakňučet, ale nemusí mít také vůbec žádné příznaky. U vyšších stupňů se projevuje větší bolestivost a častější kulhání. U stupně 4 jsou problémy s chůzí výrazné, pokud má pes oboustranné postižení, není schopen se vzpřímeně postavit na zadní nohy. Stav při neléčeném onemocnění komplikuje ještě následná artróza kolenního kloubu. Konzervativní léčba je možná jen při nižších stupních postižení. Jedná se o klid nebo fixační obvaz. Psovi se podávají chondroprotektiva, která brání vzniku artrózy. U vyšších stupňů je nutná operace kolenního kloubu, která ovšem nemusí být vždy úspěšná. Jedinci postižení vyšším stupněm luxace by neměli být použiti v chovu.

Nejčastěji jsou luxací patelly postižena malá plemena (čivava, pražský krysařík, toy pudl atd.), ale projevuje se také u mnoha dalších plemen. Bohužel také tibetský teriér patří mezi plemena, u kterých se vyskytuje toto onemocnění. Možná už jste také zaznamenali, že na webových stránkách některých zahraničních chovatelů najdeme informace, že jejich chovní jedinci a odchovy byli vyšetřeni na PL. Německý klub KTR už přibližně dva roky zveřejňuje ve svém časopise negativní vyšetření na PL, pozitivní případy zatím ne.

Vyšetření psa na PL nevyžaduje narkózu ani rentgen a mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že není pro psa ani nijak nepříjemné. Vyšetření provádí specializovaní veterináři, kteří vám vystaví oficiální certifikát s výsledkem (podobný jako při vyšetření očí nebo HD). Samozřejmě požádat o vyšetření můžete také jiného veterináře, ale výsledek musíte brát jen jako orientační. Vyšetření je možné provádět od stáří jednoho roku věku psa. Věřím, že první dvě oficiální vyšetření TT budou motivací i pro další majitele a chovatele. Kopie certifikátů posílejte prosím na adresu HPCH, negativní výsledky PL budou zveřejněny ve zpravodaji a na klubových www stránkách, pozitivní budou sloužit pro zjištění situace v našem chovu.

Poznámka: U fen se nedoporučuje vyšetření během hárání nebo krátce před a po něm, v tomto období jsou vazy pružnější a výsledek tím může být zkreslen. Totéž platí při vyšetření na dysplasii kyčelních kloubů!

 Seznam posuzovatelů luxace pately