40. výročí chovu tibetských teriérů v ČR

27.01.2014 09:51
Po nedávném životním jubileu první české chovatelky tibetských teriérů Boženy Karelové slaví čeští chovatelé tibetských teriérů další významné výročí, které je se jménem manželů Josefa a Boženy Karelových také úzce spojené.

27. ledna 2014 tomu bylo přesně čtyřicet let, co se u nás narodil v jejich chovatelské stanici Al-Erak v Golčově Jeníkově první vrh tibetských teriérů a tehdejší Československo tak získalo primát mezi všemi zeměmi tzv. Východního bloku. (Druhou východoevropskou zemí, kde se tibetští teriéři začali chovat, byla tehdejší NDR, kde byl první vrh zapsán v roce 1976 po české feně Fey Al-Erak.)

27. ledna 1974 porodila fena Ma-Do-Meh Etawa, dovezená ze Západního Německa, šest štěňat. Otcem byl Sjellebros Dykhor, importovaný manželi Karelovými z Dánska. Do roku 1981 odchovali manželé Karelovi celkem 9 vrhů tibetských teriérů.

Tibetský teriér byl tehdy vzácným plemenem a tak se jedinci Al-Erak uplatnili v chovu několika dalších zemí. Při podrobném studiu rodokmenů dnešních tibetských teriérů z celého světa proto v dávnějších generacích můžeme stále narazit na předky, kteří nesou toto dnes již legendární jméno.